I avvaktan på recensioner av den nya versionen kan du läsa lite om de första upplagorna här:


En recension i

Smålandstidningen
Vetlanda Posten
Tranås Tidning

den 2 februari 2009:


En recension i BTJs
häfte 09105113.
BTJ betyder Bibiliotekstjänst och är alltså de svenska bibliotekens gemensamma inköpsorganisation.
Lektör och recensent är Marianne Ericson

En heltäckande uppslagsbok med allt som man kan behöva veta när man ska turista med husbil i Europa. Redan förra upplagan kändes komplett, nu är den uppdaterad med nya uppgifter, bl.a. information om miljözoner som införts i vissa av Europas storstäder. Boken är överskådlig med tydlig innehållsförteckning, korta kapitel och många fotografier. Här finns fakta om trafiksäkerhet, kartor, rastplatser, försäkringar, tips på hur man kan planera sin resa, vilka vägar man bör välja och även förslag på böcker samt användbara hemsidor på Internet. Boken avslutas med glimtar från resor med husbilen både i Sverige och utomlands. Den nya upplagan innehåller flera nya resmål, t.ex. Österrike och Tjeckien. Anders Witt tipsar oss som inte har någon egen husbil: ta lågprisflyg till Sydeuropa och hyr en husbil på resmålet. Ja, man blir lite inspirerad när man läst boken.


Recension i Caravanbladet i april 2007.

Handbok inspirerar till resor i Europa

Behövs det verkligen en bok till om ett resa i Europa? Författaren Anders Witt, som är frilansjournalist och fotograf från Norrköping, tycker det. Och han har säkert rätt!
Det finns en oemotståndlig kittling i böcker som kommer så nära våra möjligheter att de nästan är på riktigt. "Husbil i Europa" är en sådan bok - delvis handbok, delvis resereportage. Det finns en markerad skillnad mellan bokens två delar, men för oss som tycker att en väsentlig del i resan också är den handgripliga planeringen och förberedelserna av vårt fordon är det nästan mer inspirerande att lusläsa handboksdelen än att drömma oss bort i vackra vyer och skildringar italienska småstäder.
"Husbil i Europa" är naturligtvis skriven utifrån husbilsperspektivet, eftersom Anders och hans fru Berit använder den minsta varianten på temat för att kryssa mellan sina smultronställen.
"Husbil i Europa" är en modern bok - det vill säga att den innehåller uppdaterade beskrivningar av de villkor som gäller för turistresor i många av Europas länder. Det finns ett stort värde i det, liksom i litteraturlistan på slutet och hänvisningen till ett stort antal Internet-sidor som kan ge ytterligare information.
Dessutom har Anders Witt skapat en egen portal, www.husbilieurpa.se, där man bland annat kan beställa boken. Den är på cirka 150 sidor, rikt illustrerad och kostar 145 kr.
Håkan Johansson

Artikel i Vi Bilägare i april 2007
i anslutning till tidningens Husbilsextra:


Ska du ut med husbil i Europa i sommar? Då kan den nyutkomna boken "Husbil i Europa" vara bra att ha med i resebiblioteket när du rullar av färjan på andra sidan Östersjön. Boken är dels en praktiskt handbok, dels en källa till inspiration och drömmar om resor, äventyr, intressanta möten och goda måltider.
"Husbil i Europa" är ett koncentrat av lärdomar från fem års husbilsresande i framförallt Tyskland, Österrike och Italien. Författaren Anders Witt, frilansjournalist och fotograf från Norrköping, har rest runt med sin fru Berit i en pickup med en camper monterad på flaket.
Den första delen av boken innehåller praktiska tips om reseplaneringen, kartorna, guideböckerna, gps med mera.
Hur fungerar det att åka på Autobahn i Tyskland och på de stora betalmotorvägarna i Sydeuropa?
Kan man fricampa, dvs undvika de dyra campingplatserna?
Är det tryggt och säkert?
Hur fixar man gasol, vatten, tömning av avloppstanken?
Andra delen av boken består av resereportage från framförallt Italien.
Boken är på 150 sidor och innehåller över 200 bilder. Priset är 145 kr inklusive porto. Mer information på www.husbilieuropa.se.


Recension i Gotlands Allehanda 12 april 2007

Husbilsbok med massor av tips och inspiration

"Husbil i Europa - handbok och inspiration". Det är titeln på en nyutkommen bok av Anders Witt (egen utgivning) och undertiteln säger egentligen vad det handlar om; att sprida inspiration till andra och locka till resor på vägarna i Europa, samtidigt som boken ger en hel del handfasta råd om hur man gör och vad man inte bör göra.
Boken är skriven av en tämligen nyfrälst husbilsägare. Anders Witt och hans livskamrat skaffade sin camper för sex år sedan och blev hängivna denna semesterform. Att resa med egen bostad på kontinenten utgör sedan några år en allt större lockelse för människor i hela Europa. Det sägs att det är lite av en 11:e septembereffekt. Efter terrorattackerna den 11 september i USA valde många bort flygresandet med charter som semesterform och valde att lägga pengar på ett mobilt boende och resor i "närområdet".
Försäljningen av både husbilar och husvagnar har slagit alla rekord, så det bokens författare gör är att bistå alla dessa nyfrälsta husbilsägare med lite goda tips och en rejäl portion inspiration. Det sistnämnda i synnerhet om man gillar Italien. Halva boken är en veritabel hyllning till italiensk mat- och vinkultur med många goda råd om vad man kan och bör äta och var någonstans.
Familjen Witt delar generöst med sig av sina bästa tips om var man kan ställa sin husbil gratis, t ex vid parkeringsplatser eller torg i närheten av små trivsamma värdshus. Vi får till och med del av flera krogkvitton och kan se vad man åt just den dagen i den byn, vilket vin som dracks och om man unnade sig dessert eller inte. Det kan tyckas lite udda, men denna lilla knorr med kvittona tillför faktiskt en hel del trivsel till en också i övrigt trivsam och lättläst bok.
Anders Witt skriver en hel del om just så kallade ställplatser (efter tyskans Stellplatz). alltså en yta som reserverats för husbilsfolk och finns i tusental på kontinenten. Standarden varier från campinglika platser med inte så blygsamma avgifter, till en gräsplätt med ett tappställe för vatten där man parkerar gratis öer natten. Den som läserboken får många goda råd inför resan, inklusive hur och vad man packar och hur man skyddar sig mot eventuella kriminella som vill åt värdesaker i bilen. Vackra bilder finns i överflöd och det är inte utan att jag som läsare känner lockelsen att dra ner i Europa igen. Att själv vara italienfrälst och ta del av andras erfarenheter, med liknande minnen från trakter man själv rest i, är inte så dumt!
Boken finns inte i handeln (ännu i alla fall) men kan antingen rekvireras från författaren (t ex genom hemsidan www.husbilieuropa.se) eller så ber man sin bokhandlare ta hem den (ISBN 978-91-633-0359-3).
Robert Gahnfelt


Bokrecension i tidningen Allt om Husvagn & Camping nr 5 2007

HUSBIL I EUROPA

Författare: Anders Witt

Av Ingela Svenson, chefredaktör på Husvagn & Camping.

Det som framförallt skiljer den här boken från andra reseböcker är författarens påtagliga närvaro. Att hans självupplevda erfarenheter ligger till grund för råden till läsarna är så tydligt. Handfast och konkret, både i detaljer och i mer övergripande tips, delger han oss sina högst personliga upplevelser. Känslan att läsa boken liknar den man får vid förtroliga samtal vänner emellan som delar med sig av sina lärdomar. Känslan av tillit.
Dessa förvärvade kunskaper får vi som läsare god nytta av i form av råd och tips. Från förberedelserna vid planeringen, till val av kartor, hur vi ska hitta godare mat billigare vid sidan av allfarvägen, hur man klarar alpkörning utan att begå misstag, möjligheterna till fricamping utomlands, vad man ska tänka på när man vilar på rastplats - oavsett om det är natt eller dag. Även triviala men väsentliga ting som försäkringar behandlas, liksom formaliteter av olika slag. Plus en hel del annat smått och gott.
Andra delen av boken är renodlade reseberättelser. Även här får vi ta del av författarens egna upplevelser, personligt skrivet. Det ger många korn att plocka för den som själv tänker bege sig till det aktuella området. De många vackra bilderna - författaren är tillika fotograf - gör givetvis sitt till för att stimulera reseinspirationen.
Till sist en reflektion om det som står först i boken: en beskrivning av hur det gick till när författarens eget campingfordon kom till. Inte ointressant, men inte heller riktigt relevant i sammanhanget. Däremot är det trevligt att få titta in via bilderna och bli bekant med det Wittska rullande hemmet.